Samband där det inte finns ett samband och samband vi inte ser
Vår mänskliga hjärna är experter på att tolka samband. Framför allt vill vi knyta ihop orsak och verkan. Vi uppfattar samband så gott som överallt och finns inget samband försöker vi gärna hitta ett ändå.
Vidskepelser är en direkt följd av denna sambandsfixering. Om du har riktigt “otur” och du i samband med det har noterat numret 13, sett en svart katt, dödat en spindel, tappat en spegel, gått under en stege eller inte tagit i trä har människan historiskt sett dragit ett samband mellan oturen och någon av nämnda händelser. En normalt bildad människa “vet” idag att vidskepelser som dessa bara är vidskepelser. Det finns dock en mängd andra situationer där vi begår precis samma tankemässiga misstag som dessa vidskepelser innebär. Vi har en inbyggd preferens i att alltid hitta en orsak och en verkan, särskilt ett orsakssamband som stämmer med det vi tror och gärna sätter oss själva och våra handlingar i centrum.
Exempel: Om du tror att man blir frisk från förkylning av att dricka varmt vatten* och blir frisk kommer du att anta att du blev frisk av att dricka varmt vatten. Du bortser i regel från andra orsakssamband (t ex att du blev frisk oavsett vattnet) eftersom det som har hänt med enkelhet kan tolkas som en konsekvens av din handling och det passar in i din världsuppfattning.
* I Indien är det en vanlig rekommendation att dricka ljummet vatten för att bota / lindra förkylning.
Se även knasiga samband.