För att minska risken att ha fel, måste man förstå hur otroligt lätt det är att ha fel. Man måste förstå att vårt psyke gör allt för att få oss att tro att vi har “rätt”. Man måste alltid vara öppen för att det finns en möjlighet att man har fel, till och med rejält fel.
Förstå problemet med att lita på känsla
Kom ihåg att känslor inte nödvändigtvis indikerar en sanning. Ett av de största problemen med att se alternativa synsätt är att ens känslor hindrar en. Bara det faktum att någon utmanar din världsbild kan trigga ett kämpa/flyktbeteende är en stor anledning att försöka lägga känslorna åt sidan när man försöker förstå världen.
Utforska alltid alternativa orsakssamband
Om någon presenterar ett orsakssamband, fundera ALLTID ifall det finns alternativ till det sambandet. Det finns så gott som alltid andra förklaringar som kan vara minst lika troliga. Om man bara tänker en extra gång hittar man lätt alternativa och minst lika troliga förklaringar till det mesta.
T ex: När fler äter glass sker det fler drunkningsolyckor
Första tänkbara förklaring: Glass minskar simförmågan
Annan tänkbar förklaring: Fler badar när det är varmt på samma sätt som fler äter glass när det är varmt.
Kom ihåg att du ser det du tror!
Lyssna på kritikerna
Om du har en ståndpunkt, tro eller övertygelse men inte har tagit reda på vad kritikerna tycker om den är risken mycket stor att du har en ensidig och svartvit bild av den ståndpunkten. I många fall kanske det inte gör någonting, men i andra fall kan det vara livsavgörande.
Många tänker att de inte behöver lyssna på kritiker eftersom dessa inte är så upplysta som en själv. Motargumentet till det är: Om du är så säker på din ståndpunkt, då kan det inte skada att lugnt och metodiskt gå igenom kritikernas ståndpunkter. Om du lyssnar, förstår och överväger kritikernas ståndpunkter är du i en mycket bättre position att se ifall din ståndpunkt håller. Om du inte vill eller klarar av att lyssna på och förstå kritikers ståndpunkt är risken överhängande att du själv har en obalanserad bild av verkligheten. Om din ståndpunkt inte tål kritik, hur ”sann” är den då?
Om du tar för vana att lyssna på och begrunda åsikter som går tvärs emot dina kommer du att förstå att din bild av verkligheten bara är en liten del av verkligheten. Du kommer att förstå att världen inte är svartvit utan består av otroligt många nyanser och synvinklar.
Var din egen auktoritet
Ha för vana att underhålla ditt tillitsnätverk, dvs reflektera över vem och vad du litar på. Ifrågasätt varför du litar på någon/något. Lär dig att bedöma vikten av olika auktoriteter inom olika områden. Lita aldrig bara på ensidig information eller en ensidig källa. Nästan all information går att dubbelkolla från olika vinklar. Information är inte farlig.
Brist på information är farligt. Om någon påstår att information är farlig är det den som påstår detta som är rädd för att du skall granska dennas information och börja tänka kritiskt.
Försök hitta motivering till varför information presenteras. Väldigt många vill att du skall tro på deras berättelse av anledningar som med största sannolikhet inte gynnar dig.
Man måste komma ihåg att de “världsbilder” som sprids nästan alltid har ett syfte. Under medeltiden byggde en stor del av världsordningen på att regenter åberopade gudomlig utnämning, dvs kungar, drottningar och andra personer med makt ansågs ha fått sin makt från gud. Om merparten av befolkningen tror på gud och den allmänna uppfattningen är att kungen fått sin makt från gud, då kommer väldigt få personer att våga ifrågasätta kungens makt. För att bibehålla och stärka sin makt var kyrkorna tätt sammanflätade med kungamakten. Kungamakten och prästerskapet levde i symbios och var ömsesidigt beroende av varandra.
Om merparten av människorna inte tror på den gud som presenteras av prästerskapet och tillhörande kungarike, så ger det sig självt att makten över folket blir svag. Om folkets ledare inte utses av gud, vill folket gärna ha ett ord med när det gäller vem som blir ledare.

I modern tid kan vi se hur myten att det inte gick att köra bilar på elektricitet, en myt noga underhållen av fordons- och oljeindustrin, allvarligt fördröjde utvecklingen av elbilar. Det lustiga med myter som denna, är att när myten väl är spräckt, är det få som vill erkänna att den ens funnits. Det är mänskligt att inte vilja ha fel.
Om du efter att ha läst detta tänker; Det var ju intressant, men jag är trygg i min tro och mina åsikter, är det antagligen inte en vilja att förstå världen och verkligheten omkring oss som är din drivkraft och du vill med stor sannolikhet gärna ha ”rätt”. Många gånger handlar det om att man har ”investerat” för mycket i sina sanningar för att man skall vara beredd att ifrågasätta dem. Det är läskigt att utmana sin världsbild men det är värt det. Om alla kunde göra det, skulle vi kunna ha en fantastisk värld.
Världen skulle vara fantastisk eftersom vi skulle förstå varandra och vi skulle förstå att vi är mer lika än vad vi är olika.
Det som skiljer oss åt nu, är vår oförmåga att förstå att vi är lika, men att vi har olika synvinklar som gör det svårt att mötas.
Har läst så här långt, gå gärna vidare och utmana dig själv.